Shrink sleeve

Etiketa za svaki oblik ambalaže.

Shrink sleeve etikete izrađene su od termo-skupljajućeg materijala, što znači da pod utjecajem topline etikete mijenjaju oblik i prilagođavaju se svakom obliku ambalaže. Radi se o PVC, PET (rPET) ili OPS folijama.

Ovakva vrsta etiketa dizajnerima pruža veliku slobodu u izradi dizajna preko cijele površine. Osim izuzetno atraktivnog izgleda sleeve etikete istovremeno mogu pružiti dodatnu zaštitu proizvoda.

Najčešća primjena je u prehrambenoj, kozmetičkoj i mljekarskoj industriji.

Prednosti shrink sleeve-a:

U usporedbi s ostalim etiketama iz grupe flexo materijala, shrink sleeve ima nekoliko prednosti:

  • otporan je i izdržljiv na vanjske utjecaje zbog tiska s unutarnje strane folije
  • daje mogućnost dodavanja lakova, termo aktivnih boja, metalizirajuće folije (perforacije i ostalih efekata)
  • omogućuje dizajn proizvoda preko cijele njegove površine (360°)

Bijeli sleeve

PET materijal koji se koristi kako bi se izbjegla prozirnost klasičnog sleeve-a i omogućila svjetlosna barijera na postojećoj boci. Postoje bijele shrink sleeve folije s barijerom ili bez nje. Folija s barijerom znatno produžuje rok trajanja proizvoda i štiti ga od vanjskih utjecaja te se radi o materijalu visokog stupnja krčenja.

PET sleeve

Polyethylene Terephthalate (PET) je ekološki prihvatljiv materijal koji može biti različite debljine. Najčešće se koristi kod apliciranja na boce, a veliki postotak krčenja omogućuje idealno apliciranje i na najzahtjevnije oblike. Može se reciklirati bez skidanja s boce budući da se radi o istom materijalu.

rPET sleeve

Recycled Polyethylene Terephthalate (rPET) ekološki je orijentiran materijal sastavljen od okvirno 25% recikliranog materijala.Vezana prednost je i manja potrošnja energije tijekom procesa proizvodnje. Kasnije se može reciklirati i iskoristiti u proizvodnji novih proizvoda sličnog sastava. Prema karakteristikama za apliciranje je identičan klasičnom PET materijalu. Osim što pruža dodatnu zaštitu i mogućnost tiskanja reklamnih poruka, RPET sleeve može se koristiti i za grupiranje više proizvoda u jedan paket.

OPS sleeve

Oriented Polystyrene (OPS) shrink sleeve materijal najčešće se koristi kod apliciranja na čašice od jogurta i sličnih proizvoda. Ovo je osjetljiviji materijal koji za krčenje ne zahtjeva visoke temperature. Jedna od glavnih prednosti OPS-a je njegova sposobnost za oblikovanje i tisak što omogućuje proizvodnju ambalaže u različitim oblicima, veličinama i bojama. Istog je sastava kao i čašice (PS) pa je recikliranje moguće bez odvajanja etikete od ambalaže.

PO sleeve

Polyolefine film je materijal specifično male gustoće namijenjen za izradu shrink sleeve etiketa. Ima visoki stupanj krčenja i prikladan je za proces recikliranja gdje se procesom taloženja odvaja od ostale ambalaže i ostaje na površini. Polyolefine filmovi mogu se proizvesti u različitim debljinama, širinama, bojama i transparentnostima, ovisno o njihovoj namjeni. Ovi filmovi su otporni na vlagu, kemikalije, UV zrake i visoke temperature.

Specijalni efekti u tisku

Od specijalnih efekata u tisku najčešće se koristi mat lak, soft touch ili paper touch lak. Njihovom primjenom sleeve etikete vizualno i taktilno postaju zanimljivije. Novije u ponudi su i termo aktivne boje koje se mijenjaju ovisno o temperaturi na kojoj se etiketa nalazi.

Perforacija

Perforacija je naziv za sitne rupice na sleeve etiketama koje čine liniju i služe za lakše skidanje folije. Postoje različite vrste perforacija, ovisno o veličini i obliku rupa, kao i o namjeni perforirane površine. Vodoravna perforacija uglavnom se koristi za skidanje cijele folije s ambalaže. Najčešće se koristi za odvajanje dijela folije koji služi kao zaštita od otvaranja proizvoda.

Hladna folija

Zbog izuzetno sjajnog efekta, hladna folija se najčešće koristi za isticanje pojedinih dijelova etikete. Standardno se tiska srebrna ili zlatna hladna folija, ali se na nju može tiskati boja, što dizajnerima pruža širok spektar mogućnosti kod izrade dizajna. Tisak hladne folije je In-line zajedno s tiskom, prema tome ne zahtijeva izradu specijalnih alata, već klasične flexo forme.   Za razliku od vruće folije, apliciranje hladne folije ne stvara dodatni reljef na materijal. Hladna folija može se tiskati na različite samoljepljive materijale, folije i shrink sleeve materijale.   Svaki dizajn čini jedinstvenim i stvara dodatnu vrijednost proizvoda.

Skip to content