Samoljepljive etikete

Za etikete kreativnih oblika.

Samoljepive etikete zanimljive su jer njihov finalni izgled može biti vrlo kreativan.

One se tiskaju na materijalu koji na sebi ima ljepilo uz pomoć kojeg se apliciraju na ambalažu. Takvi materijali se sastoje od dva sloja: nosive trake i fejs materijala. Kako bi poprimile traženi dizajn navedene etikete se štancaju, a ovisno o željama kupaca moguće su doradne operacije kao što je folijatisak, reljefni tisak ili numeracija.

Gdje se najčešće koriste?

Već dugi niz godina ova vrsta etiketa je vrlo zastupljena u svijetu dizajna ambalaže, primjenjuje se u svim djelatnostima, a najviše u:

  • industriji pića
  • mliječnoj industriji
  • industriji mesnih proizvoda
  • općenito prehrambenoj industriji

Chrom papir

Najčešće korištena vrsta materijala kod samoljepljivih etiketa. Razlikuje se u jačini ljepila ovisno za koju primjenu se koristi etiketa, primjerice deep freeze. Radi se o klasičnom bijelom papiru. Prednost korištenja chrom papira je visoka kvaliteta ispisa, živahne boje i privlačan sjajni izgled, što ga čini popularnim izborom za tiskovine koje zahtijevaju visoku razinu estetike i kvalitete.

Termo top

Papir koji je osjetljiv na toplinu. Koristi se za tisak deklaracijskih etiketa na koje se naknadno kod pakiranja proizvoda otiskuje rok trajanja.

Metaliziran materijal papir/folija

Materijal s metaliziranim površinskim slojem dostupan je u dva oblika: kao klasični papir ili PP folija. Zbog srebrnog sjajnog efekta, široke su mogućnosti za izradu atraktivnog dizajna i stoga vrlo rado korišten materijal. Tisak na metalizirani materijal zahtjeva posebnu grafičku pripremu kojom se određuju dijelovi s metaliziranim efektom, a sve s ciljem postizanja što zanimljivijih efekata na otisku.

PP bijeli / PE bijeli

Samoljepljive bijele folije su izuzetno čvrst i izdržljiv materijal sjajne strukture i s mogućnošću različite jačine ljepila, ovisno o uvjetima korištenja etiketa. Najčešće se koriste na ambalažama kozmetičke i farmaceutske industrije.

PP transparentni / PE transparentni

Prozirne samoljepljive folije, sjajne površine, otporne na vodu i mehanička oštećenja. Imaju visoku čvrstoću, izdržljivost i stabilnost dimenzija, što ih čini idealnim materijalom za primjene u kojima se traži izdržljiva etiketa. Tisak na transparentnom materijalu pruža široki spektar mogućnosti izrade atraktivnog dizajna i njegovu primjenu u svim granama industrije.

PP no label look

Ambalažni materijal koji stvara privid da proizvod nema naljepnicu jer se zbog izuzetne transparencije materijala dobiva dojam da je tisak dio proizvoda. Na tržištu se sve više koristi prozirna ambalaža, a uz korištenje no label look etiketa zadržava se čistoća proizvoda i jasnoća dizajna.

Folijatisak

Za postizanje izuzetno upečatljivog izgleda i dodavanja nove vrijednosti etiketa koristi se tisak folije. Ovisno o potrebama kupca, folija se može tiskati u različitim bojama i uzorcima, s dodatkom metalik sjaja, reljefnih efekata ili drugih posebnih efekata, ovisno o zahtjevima i potrebama dizajna.

Reljefni tisak

Reljefni tisak je tehnika tiska koja se koristi za stvaranje otisaka koji se uzdižu iznad površine papira ili drugog materijala.Obogaćuje dizajn i etiketa dobiva novu dimenziju. Rado i često se koristi kod vinskih etiketa, proizvoda visoke kvalitete, no koristi se i kod isticanja znakova upozorenja i sličnih informacija.

Sito tisak

Radi se o tisku većeg nanosa boje ili laka na određenom području kako bi se istaknuo od ostatka etikete. Koristi za tiskanje na različitim materijalima. Može se koristiti za tiskanje jednostavnih i složenih dizajna, a boje se mogu miješati kako bi se postigao željeni učinak.Idealan je za prezentaciju vrhunskog dizajna koji zahtjeva specijalne efekte is time podiže vrijednost proizvoda.

Tisak na ljepilo/delaminacija

Postupak tiskanja koji se sve popularnije koristi za deklaracije,na način da se otisne na površinu koja ima ljepljivu podlogu. Tako je cijela površina etikete dostupna za dizajn, dok je deklaracija vidljiva na njezinoj poleđini (skidanjem etikete).

Skip to content